2020. január 17., péntek

EGYSZERŰ MÓDOK A FOGYÁSRA, DIÉTA ÉS TORNA NÉLKÜL


Sokat kínlódunk tél végén, hogy a téli gumink után visszanyerjük vadászsúlyunkat. Sokan állnak neki futni (én nem szeretek), van, aki edzőterembe jár néhány kg. leadásának reményében, van, aki diétába kezd. 

Persze, főleg, mi nők szeretünk nap- mint-nap jól kinézni, hogy tessünk magunknak, férjünknek, kedvesünknek, a társadalomnak.



Most nem arról szeretnék írni, hogy ha belül béke van, akkor szinte teljesen mindegy, mennyi fölösleg van rajtunk, mert a kisugárzásunk széppé tesz minket. Nagy tehát rajtuk, nőkön a nyomás, hiszen egy csomó külső elvárásnak akarunk megfelelni.

Nos, nézzük, milyen egyszerű fogyási technikát javasol az Ayurveda.

1)      Rágjuk meg az ételt! Ez sokak számára értelmetlennek tűnik, de mégis: segíti leküzdeni a súlygyarapodási problémákat. Ugyanis, ha lassabban eszünk, a testünknek több idő jut arra, hogy kiválassza azt a hormont (grelin), ami jelzi az agyunknak, hogy jóllaktunk. Ezen kívül az emésztésünk is egészségesebb lesz, a gyomrot nem terheljük annyira.


2)      Tegyünk kisebb tányért és evőeszközt, hogy a kitett adag is kisebb méretű legyen. Mivel az agyunk elhiszi azt, amit lát, könnyebben be meg tudjuk magunkat téveszteni azzal, hogy kevesebb étellel is jól lakunk. Ha a nagyobb tányért jól megrakjuk, akkor több ételt, több kalóriát fogyasztunk. Kisebb tányér = kevesebb kalória. Tegyünk sok zöldséget a tányérra. Tegyünk ugyanígy – de fordítottan – az itallal. Nagyobb pohárba mérjük ki az italunkat, ami az étkezés után telít, tovább érezzük magunkat jóllakottnak.

3)      Együnk kiadós és egészséges reggelit. Régen is azt mondták, reggelizz úgy, mint a király, ebédelj úgy, mint a polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus. 

   
     Sok-sok évvel ezelőtt, mikor fogyókúráztam, az vált be, hogy egész egyszerűen nem vacsoráztam. És ezt a szokásomat igen sokáig meg tudtam tartani, megőrizve ezzel fiatalkori súlyomat (nem beszélve a ruhatárról). A bőséges és egészséges reggeli elindítja az anyagcserét. Ha kihagyja, akkor az anyagcsere lassú marad a nap első felében, és csökken a vércukorszint. Délre azonban már a gyomor tiltakozik az éhség ellen, és hamar bekapunk valamit, ami nem feltétlenül egészséges. Egészséges reggeli lehet tojás, pirítós, néhány gyümölcs, joghurt, vagy tej, tejeskávé (arabica, vagy cikória, vagy koffeinmentes kávé), kakaó. Én persze nem tudom elhagyni a reggeli rendes presszókávét, ami nem feltétlen egészséges, de hát valami huncutságot megengedhetünk magunknak. Csak túlzásba nem kell vinni semmit. 


4)      Bubis víz helyett inkább igyunk csapvizet, magunk facsarta gyümölcs levét. Ezekről már sokszor írtam itt, vagy itt. A szódák, vagy a buborékos italok (cola, tonik) csak megemelik a szervezet cukorszintjét, még azok is, amelyek állítólag “nullakalóriások”.  A mesterséges édesítőszerekkel ellátott italok megzavarják a test azon képességét, hogy pontosan fölmérje saját energia-szintjét, és ez által jelezze, ha szüksége van az energiaszint emelésére. Így aztán eszünk, és túlfogyasztunk. Pedig pont ezt akartuk elkerülni. Igyunk tehát sok folyadékot, ami rendben tartja az anyagcserét, a vércukorszintet, a testzsír lebontását. Hidratáltak maradunk, energiaszintünk megfelelő lesz, s így hosszú egészséget tudunk magunknak biztosítani idősebb korunkra is. 



5)      Kerüljük a nasikat, vagy készítsük magunknak zöldségből, gyümölcsből kis falatkákat. Nem kell tehát csökkentenünk kedvenc ételeinket, de hagyjuk figyelmen kívül azt, ami nem annyira kedvenc.  Én pl. szinte minden zöldséget szívesen megeszek nyersen is, pl. a gombát (citrommal lelocsolva egyszerűen fennséges), karfiolt, karalábét, sárgarépa-karikákat (még akkor is, ha főve oldódik föl a vitamintartalma). Együnk almaszeleteket, banánkarikát, vagy bármi gyümölcsöt. Ezek egészségünk szempontjából is létfontosságúak.

Vegyük hát meg azt a kis feketét, amit régen kinézünk magunknak!



forrás: curejoy
fotó: pixabay


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése