2020. szeptember 9., szerda

HAT AYURVEDIKUS GYÓGYNÖVÉNY A VÉR TISZTÍTÁSÁHOZ

Az Ayurvéda szerint a tiszta vér a jó egészség jele. A tisztátalan vér sok betegséget okozhat. Nem mindegy tehát, hogy mit eszünk, hogy mi jut a vérbe, a sejtekbe!  

A vér tisztasága annak színéből határozható meg, de azt is mérlegelni kell egy-egy ayurveda kezelés során, hogy mindegyik dosha más és más színű vérrel rendelkezik.  A vata típusú szervezet vére vörösesebb, vékonyabb.  A Pitta vére későn alvad, sötétvörös, míg a kapha a vért sápadtá és viszkózussá teszi.

Milyen ayurvedikus gyógynövényekkel tisztíthatjuk vérünket? Íme…

 -         A Neem gyógynövényről is már számos cikk jelent meg, pl. itt.  Antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek létfontosságúak a vér tisztításához és képesek harcolni a vérrögök ellen.

-         Az Amla segít a vas felszívódásában, és javítja a vér minőségét.

-         A Guduchi segít megtisztítani a vérben felhalmozódó toxinokat.

-         A bojtorján gyökér savakat öblítve tisztítja a vért és tisztítja a vesét.

-         A Manjistha tisztítja a vért és javítja a vérkeringést.

-         Az Indiai sarsaparilla kiváló a vérszegénység kezelésére.


1. Neem

Antiszeptikus, gomba- és vírusölő. Ezek a tulajdonságok létfontosságúak a vér tisztítása szempontjából.  A Neem segíthet a vérrögök leküzdésében, és bőrbetegségek, fekélyek, ízületi gyulladás és ínybetegségek kezelésében.

2. Amla

Segíti a vas felszívódását, erősíti és javítja a vér minőségét, eltávolítja a méreganyagokat a


szervezetből. Az Amla a szívbetegségek ellen is küzd, mivel táplálja a vért és javítja a vérkeringést

3. Guduchi

Erős méregtelenítő tulajdonsága tisztítja a vért. Kiváló a dohányosok, az alkoholizmusban szenvedők részére, mert segít kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből.

4. Dhatura ki jad (Bojtorjángyökér)

Ez a gyökér tisztítja a vért, kiöblíti a károsító savakat. Fehérjét szabadít fel az agyalapi mirigyből, ezáltal segíti a hormonok egyensúlyát. Segíti a veséket a vér tisztításában,  

5. Manjistha (Rubia cordifolia)

Ez az egyik leginkább kedvelt ayurvedikus gyógynövény a méregtelenítésre. Növeli a vér áramlását, körforgását, miközben ragyogást ad a bőrnek. Segít az ízületi gyulladás gyógyításában, a vérbetegségek gyógyításában és a sérült bőrszövetek helyreállításában is. Immunszabályozóként is használható.

6. Sariva (Hemidesmus indicus) – Indiai sarsaparilla

Sariva ez egy másik igen kedvelt gyógynövény az Ayurveda-ban. Alkalmazzák hűtő és vértisztító tulajdonságai miatt is. Kiváló a vérszegénység, a krónikus reuma és a bőrbetegségek kezelésére is

Figyelem: fenti adatok tájékoztató jellegűek. Konzultáljon orvosával, mielőtt bármelyiket elkezdené szedni. 

Forrás:  

Fotók: pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése