2020. szeptember 8., kedd

AZ ASHWAGANDHA 6 ELŐNYE

Sokszor említettem már az Ashwagandha-t, de most nézzük, miképpen alkalmazható ez a kesernyés Ayurvedikus gyógynövény cukorbetegség esetén?

Az Ashwagandha a II-es típusú cukorbetegeknél alkalmazható hatékonyan, mert fokozza az inzulin-érzékenységet és a glükóz-toleranciát, segíti az inzulin termelését, megvédi a hasnyálmirigy béta sejtjeit a károsodásoktól. Csökkenti a trigliceridek és a kortizol szintjét, megakadályozza a zsírmáj- és szívbetegségek kialakulását, előnyösen segíti az anyagcserét, kiváló antioxidáns.

Az amerikai lakosság 9,3% -át érinti a cukorbetegség, ill. az ezt megelőző állapot (a pre-diabetes) pedig még ennél is nagyobb arányban van. Sajnos a nem megfelelő életmód nagymértékben járul hozzá a betegség kialakulásához és előrehaladásához.

A cukorbetegség, ill. a magas vércukorszint szorosan kapcsolódik a magas vérnyomáshoz, a szív- és érrendszeri betegségekhez, a vesebetegségekhez, agyvérzéshez és a szemproblémákhoz.

A legtöbb ember gyógyszeres kezeléssel tartja kordában cukorbetegségét. De van ennél jobb megoldás is, az Ayurveda alkalmazásával, mellékhatások nélkül.  

Tudományos kutatások bizonyították, hogy az ashwagandha (Withania somnifera), további neveken indiai ginzeng vagy téli cseresznye, rendkívül hatékony a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, illetőleg a cukorbetegséggel összefüggő állapotok kockázatának csökkentésében.

1. Növeli az inzulin-érzékenységet

Segíti a sejteket, javítja az inzulin-érzékenységet és a glükóz toleranciát is. A vérnyomást 12 %-kal képes lecsökkenteni.

2. Elősegíti és fenntartja az inzulin termelését

Mind az I., mind a II. típusú cukorbetegség kialakulása a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeinek fokozatos leállásában kereshetők: a szervezet nem tud elegendő inzulint létrehozni.
Egy kísérlet eredménye kimutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő állatoknak ashwagandhát adtak, és a hasnyálmirigyek közelítettek a normális szinthez. Az ashwagandha stimulálja az immunrendszert.

3. A cukorbetegség és a zsírmáj

A szervezet szinte minden metabolikus folyamata szabad gyököket képez. Ezek tovább oxidálják a zsír (lipid) rétegeket a sejtek falain (lipid-peroxidáció). Amikor ez a májban történik, alkoholmentes zsírmájbetegséghez (NAFLD) vezet.
A cukorbetegeknél nagy a hajlam a zsírmáj kialakulására. Az Ashwagandha többféleképpen csökkenti ennek kockázatát: eltávolítja a szabad gyököket, ezzel megvédve a zsírmájat, és kiegészíti a szervezetben található természetes antioxidánsokat.

4. Egyensúlyba hozza a koleszterin-szinteket

A cukorbetegeknél nagyobb az esélye a magas triglicerid- és LDL-szintnek (rossz koleszterinszint), ami ezáltal hajlamossá teszi őket szívbetegségekre. Ezt diabéteszes diszlipidémiának nevezik.
Egy tanulmány szerint az Ashwagandha-t fogyasztó az embereknél 10 --15% -kal csökkenthetők a koleszterin- és a triglicerid-szintek. Emellett emeli a jó (HDL-) koleszterin szintjét, magasabb kalória-bevitel ellenére is.
Az ashwagandha gyökere hatékonyabb a levelénél,
mivel gazdagabb az úgynevezett flavonoidok vegyi anyagaiban, amelyek antioxidánsok.  

5. Segíti a stresszcsökkentését a II. típusú cukorbetegség esetén

Az újabb kutatások szerint erőteljes a kapcsolat a stressz és a glükóz-érzékenység között. A kortizol (stresszhormon) megnövelheti a cukorbetegség kialakulásának problémáját.
Ashwagandha a stressz nagyszerű ellenszere és a test vitalitását biztosítja.
Az ashwagandha kivonat mindössze 10 napos alkalmazása csökkentheti ezt a kortizol-szintet.

6. Javítja az anyagcserét

Az ashwagandha pozitívan befolyásolhatja a vércukorszintet, ugyanakkor segíti az anyagcserét is (beleértve a glükóz anyagcseréje) is. Javítja az immunrendszert, az endokrin működését.

Az indiai ginzeng tulajdonságai felbecsülhetetlenek.

Érdemes tehát beszereznie és alkalmaznia ezt a gyógynövényt.

Tanulmányok szerint az Ashwagandha előnyei erősebbek, ha olyan egyéb gyógynövényekkel keverjük, mint pl. shilajittal (Asphaltum), bhringaraj (Eclipta alba), szívlevelű holdmag (Tinospora cordifolia), szent bazsalikom (Ocimum tenuiflorum) és kutki (Picorrhiza kurroa). Ezek együttes alkalmazása csökkentette a magas vércukorszintet .14
Az Ashwagandha szokásos adagja 3–6 g, de konzultáljunk Ayurvedikus szakemberrel.

Figyelem: a fent közölt cikk pusztán tájékoztató jellegű, és ne alkalmazzuk orvosi konzultáció nélkül. 

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése