Sokszor említettem már az Ashwagandha-t, de most nézzük, miképpen alkalmazható ez a kesernyés Ayurvedikus gyógynövény cukorbetegség esetén?
Az Ashwagandha a II-es típusú cukorbetegeknél alkalmazható hatékonyan, mert fokozza az inzulin-érzékenységet és a glükóz-toleranciát, segíti az inzulin termelését, megvédi a hasnyálmirigy béta sejtjeit a károsodásoktól. Csökkenti a trigliceridek és a kortizol szintjét, megakadályozza a zsírmáj- és szívbetegségek kialakulását, előnyösen segíti az anyagcserét, kiváló antioxidáns.
Az amerikai lakosság 9,3% -át érinti a cukorbetegség, ill. az ezt megelőző állapot (a pre-diabetes) pedig még ennél is nagyobb arányban van. Sajnos a nem megfelelő életmód nagymértékben járul hozzá a betegség kialakulásához és előrehaladásához.
A cukorbetegség, ill. a magas vércukorszint szorosan kapcsolódik a magas vérnyomáshoz, a szív- és érrendszeri betegségekhez, a vesebetegségekhez, agyvérzéshez és a szemproblémákhoz.
A legtöbb ember gyógyszeres kezeléssel tartja kordában cukorbetegségét. De van ennél jobb megoldás is, az Ayurveda alkalmazásával, mellékhatások nélkül.
Tudományos kutatások bizonyították, hogy az ashwagandha (Withania somnifera), további neveken indiai ginzeng vagy téli cseresznye, rendkívül hatékony a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében, illetőleg a cukorbetegséggel összefüggő állapotok kockázatának csökkentésében.
1. Növeli az inzulin-érzékenységet
Segíti a sejteket, javítja az inzulin-érzékenységet és a glükóz toleranciát is. A vérnyomást 12 %-kal képes lecsökkenteni.
2. Elősegíti és fenntartja az inzulin termelését
Mind
az I.,
mind a II. típusú cukorbetegség kialakulása a hasnyálmirigy
inzulintermelő béta-sejtjeinek fokozatos leállásában
kereshetők: a szervezet nem tud elegendő inzulint létrehozni.
Egy kísérlet eredménye kimutatta, hogy
a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő állatoknak ashwagandhát
adtak,
és a hasnyálmirigyek közelítettek a normális szinthez. Az ashwagandha
stimulálja az immunrendszert.
3. A cukorbetegség és a
zsírmáj
A szervezet szinte
minden metabolikus folyamata szabad
gyököket képez.
Ezek tovább oxidálják a zsír (lipid) rétegeket a sejtek falain (lipid-peroxidáció). Amikor ez a májban történik,
alkoholmentes zsírmájbetegséghez (NAFLD) vezet.
A cukorbetegeknél nagy a hajlam a zsírmáj kialakulására. Az Ashwagandha többféleképpen csökkenti
ennek kockázatát: eltávolítja
a szabad gyököket,
ezzel megvédve a
zsírmájat, és kiegészíti a szervezetben található természetes antioxidánsokat.
4. Egyensúlyba hozza a koleszterin-szinteket
A cukorbetegeknél
nagyobb az esélye a magas triglicerid- és LDL-szintnek (rossz koleszterinszint), ami ezáltal hajlamossá
teszi őket szívbetegségekre. Ezt diabéteszes
diszlipidémiának
nevezik.
Egy tanulmány szerint az
Ashwagandha-t fogyasztó az embereknél 10 --15% -kal csökkenthetők a koleszterin- és a triglicerid-szintek. Emellett
emeli a jó (HDL-) koleszterin szintjét, magasabb
kalória-bevitel ellenére is.
Az ashwagandha gyökere hatékonyabb a levelénél, mivel gazdagabb az úgynevezett flavonoidok vegyi anyagaiban,
amelyek antioxidánsok.
5. Segíti a stresszcsökkentését a II. típusú cukorbetegség esetén
Az újabb kutatások szerint erőteljes
a kapcsolat a stressz
és a glükóz-érzékenység
között. A kortizol
(stresszhormon) megnövelheti a cukorbetegség kialakulásának
problémáját.
Ashwagandha a stressz
nagyszerű ellenszere és
a test vitalitását biztosítja.
Az ashwagandha kivonat
mindössze 10 napos alkalmazása csökkentheti ezt a kortizol-szintet.
6. Javítja az anyagcserét
Az ashwagandha pozitívan befolyásolhatja a vércukorszintet, ugyanakkor segíti az anyagcserét is (beleértve a glükóz anyagcseréje) is. Javítja az immunrendszert, az endokrin működését.
Az indiai ginzeng tulajdonságai felbecsülhetetlenek.
Érdemes tehát beszereznie és alkalmaznia ezt a gyógynövényt.
Tanulmányok
szerint az Ashwagandha előnyei erősebbek, ha olyan egyéb gyógynövényekkel keverjük, mint pl. shilajittal
(Asphaltum), bhringaraj (Eclipta alba), szívlevelű holdmag (Tinospora
cordifolia), szent bazsalikom (Ocimum tenuiflorum) és kutki
(Picorrhiza kurroa). Ezek együttes alkalmazása csökkentette a magas
vércukorszintet .14
Az Ashwagandha szokásos adagja 3–6 g, de konzultáljunk Ayurvedikus szakemberrel.
Figyelem: a fent közölt cikk pusztán tájékoztató jellegű, és ne alkalmazzuk orvosi konzultáció nélkül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése