2020. szeptember 24., csütörtök

A CSONTRITKULÁS OKAI

Sokan veszik félvállról a csontritkulást, pedig ez egyre inkább kísérő betegsége a modern kori embernek.

Az életkor előrehaladtával a csontjainkból erőteljesebben szívja fel testünk az ásványi anyagokat, mint azt, ahogyan a csont előállítani képes. Alacsony az ösztrogén- vagy tesztoszteronszint, kevesebb a kalcium- és D-vitamin-tartalom. Viszont vigyázni kell arra, hogy ne legyen túlzott az A-vitamin a szervezetünkben.

A csontritkulás önmagában természetes jelenség. A csontjaink kollagénből, rostos fehérjéből állnak, melyek puha vázat alkotnak, ugyanakkor a kalcium-foszfát az, amely erősíti a vázat és erőt ad. De mint minden élő szövet, ezek is megváltoznak.

Amikor testnek szüksége van a fenti ásványi anyagok bármelyikére, akkor speciális sejtek (oszteoklasztok) a csontokból szívják el, hogy hozzáférjenek az ásványi anyagokhoz. Valójában 10 évente teljesen új a csontozatunk.

Az számomra is meglepő volt (persze, abszolút logikus a magyarázat), hogy a csontritkulásban szenvedő nőknél 3x nagyobb a fogvesztés valószínűsége, mint egyébként? Vannak súlyos csontritkulásban szenvedők is, ahol a csontok rendkívül törékenyek.  Érdemes tehát igen nagy figyelmet fordítani csontozatunkra!

1. A kor

35 év felett kezd elindulni a csontritkulás folyamata. A nőknél a menopauzával erősödik, 50-70 éves kor között a legnagyobb a kockázat! 

Az ízületek, a porcok a csontok megtámogatására az egyik kiváló étrend-kiegészítő a DuoLife Collagén, fogyasszuk bátran!




2. Rossz táplálkozás

A már sokszor emlegetett Kalcium mellett igen-igen fontos a D-vitamin pótlása, de ugyanilyen elengedhetetlen a K-vitamint is tartalmazó gyömölcsök, zöldségek fogyasztása, továbbá a kiegyensúlyozott étrend.

Miben van K-vitamin? Pl. a májban, a zöld leveles növényekben, ill. itt olvasható még.

3. Vigyázzunk a túl sok A-vitaminnal!

Bár nagyon fontos a csontok növekedése szempontjából, azért vigyázzunk, mert a túl sok A-vitamin az ún. oszteoklasztok növekedését okozza, ami viszont lebontja a csontot.

4. Nemi hormonok alacsony szintje

Különösen a nőknél fordul ez elő, hiszen az ösztrogén csökkenésével nő a csontritkulás kockázata, de tudják férfi olvasóim, hogy a tesztoszteron csökkenése is hasonló tünetet eredményezhet? Hölgyeim! Ha Önök a változó kor idején is sportos életvitelt vezetnek, figyeljenek arra, hogy pótolják a megfelelő vitaminokat, mert ilyenkor a szervezet sokat von el a csontokból.

Nem ajánlatos hormonpótlás, vigyázzunk ezzel!

Viszont egy kiváló Herbal italt ajánlok minden hölgy-, ill. férfiolvasóim számára!



 


5. Mozgásszegény életmód

A mozgás nemcsak az izmokat építi, hanem a csontokat is erősebbé teszi. Mi a teendő? Mozogni, mozogni, és megint csak mozogni! Ez bármi lehet: a séta, a kocogás, a túrázás, a lépcsőzés, a súlyemelés, a tenisz és a tánc. Ennek nagyon örülök, mert az egyik kedvenc időtöltésem!

Ha valaki ágyban fekvő volt, akkor felépülés után rögtön kezdjen mozogni, ilyenkor hatékony lehet pl. súlyt emelő gyakorlatok végzése.

6. Dohányzás

Rossz hírem van! A dohányzás mindent, de mindent rombol! Nemcsak a szívet és a tüdőt, de a csontokat is. Főleg nőknél, mert a dohányzás csökkenti az ösztrogénszintet. Gondolták volna, hölgyeim?
Mi a teendő? Ha valakinek gondot okoz a leszokás, keressen online programokat, önsegítő útmutatókat és tanácsadást a dohányzásról való leszokásban.

7. Sok alkohol fogyasztása

Hogy miért? Mert a túl sok alkohol felborítja a kalcium egyensúlyát a szervezetben, így káros hatással lehet a csontvédő hormonokra és vitaminokra is.

8. Túl sok koffein bevitel

Hát-hát…. pedig milyen finom is az a reggeli csésze kávé! Nos, az biztosan nem ártalmas, de maradjunk meg max. napi 2 kávénál. Várandós nők pedig teljességgel kerüljék!  

Érdemes olyan kávét fogyasztani, ami egészséges, ganoderma-tartalmú arabica kávé.




Figyelem: a közzététel pusztán tájékoztató jellegű. Konzultáljon orvosával. 

 forrás

képek: pixabay

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése