2020. szeptember 10., csütörtök

MIKÉNT KEZELHETJÜK AZ ARTRÓZIST, AZ AYURVEDA SZERINT?

Természetes módszerek


A térdízületi problémák elsősorban degeneratív ízületi betegségek az ízületek kenő folyadék hiánya miatt, ami a porc, a csont, az ízületi tok, az ínszalagok és az izmok károsodásához vezet.

Az Osteoarthritis, mely a leggyakoribb formája az ízületi gyulladásoknak, egy olyan állapot, amikor a csontok végét párnázó porc fokozatosan kopik, romlik, fájdalmat, érzékenységet és merevséget okozva az ízületekben. Emberek milliói szenvednek ebben világszerte, és bizony gyakran jár az érintett ízületek mozgásának elvesztésével.

Az állapot gyakoribb eset a térd, csípő stb. ízületeiben, negatívan befolyásolva a szokásos napi rutint. A meghatározott kockázati tényezők közé tartozik az időskori kopás, az elhízás vagy a túlsúly, egyéb sérülések, csontdeformációk. Nőknél gyakoribb. A kezelés célja a fájdalom és gyulladás csökkentése, ill. szabályozása az ízületekben. Gyakran alkalmaznak ízületi pótlást (protézis), vagy kenőanyagot injekcióznak be a kopott területre.

Miként kezeli ezt az Ayurveda?

Az Ayurvedában ezt az állapotot ún. „Sandhivata” –nak nevezik. A három dosha közül a vata dosha a felelős minden mozdulatért. Ha az egyensúly felbomlik, akkor a méreganyagok a vastagbélbe, onnan a keringési rendszerbe kerülnek, és lerakódnak a gyenge ízületekben. Ez okozza a merevséget, fájdalmat, ízületi gyulladást.

Ezért tehát a fő cél a kezelésében a mérgező anyagok (amma) eltávolítása, az emésztés javítása, valamint a vata csökkentése, egyidejűleg a fájdalom és a gyulladás enyhítésével.

Miközben a méregtelenítésre figyelünk, fontos, hogy az étrendünk is megfelelő legyen, továbbá, hogy erősítsük, ill. szinten tartsuk az immunrendszerünket. Bizonyos Ayurvédikus gyógynövények segítenek a méreganyagok elleni harcban.

A masszázs célja, hogy bizonyos gyógynövényolajokkal csökkentsük a vata-t, szabaduljunk meg a fájdalomtól és gyulladástól. A rendszeres jóga, ill. enyhe testmozgás tovább segíti a testi és lelki stressz megfelelő egyensúlyának elérését.

Mit ajánlj az Ayurvéda?

Elsősorban tehát a méregtelenítést. Ennek egyik része az enyhe izzadás.  Ez elősegíti a test felkészülését, ill. a méreganyagok kiszorítását a szervezetből. Az Ayurveda speciális térdízületi masszázst és külső kezelést is kínál a térd fájdalmainak enyhítésére. Ebben a speciális eljárásban meleg gyógynövényes olajat vagy – szintén gyógynövényes – főzetet alkalmaznak a térd fürdetésére. Ezt követheti a térdízület forró borogatása.

Janu Basti:

Ez az egyik legismertebb autentikus ayurvéda kezelés térdfájdalom esetén. Általában az Ayurvédikus Központokban történik ez a fajta kezelés, képzett terapeuta segítségével, aki enyhén masszírozza a térdét meleg és gyógyszeres olajjal, hogy egyensúlyban tartsa a vata-t.

Ez után meleg gyógyszeres olajat töltenek a térdre (ld. fotó). Ez az egész eljárás körülbelül 30 percet vesz igénybe.


 

Jogi nyilatkozat: 

A tartalom pusztán informatív és oktatási jellegű, és nem tekinthető orvosi tanácsnak. Kérjük, csak a megfelelő tanúsított orvosi vagy egészségügyi szakemberrel konzultálva használja a tartalmat.

fotó: internet 

Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése