2019. január 15., kedd

KURKUMA - ITAL


Az Ayurveda ill. az indiai konyha nagyon sok fűszert használ, ezek jellemzően gyógynövények, de mindenképp gyógyító hatással bírnak. (Hazánkban is nagyon sokféle gyógynövény terem parlagon, és ahelyett, hogy ezeket megismernénk, megőriznénk, sokszor csak lekaszáljuk.)
 
Nos az indiai konyha egyik legismertebb gyógynövénye a kurkuma, amiről pl. itt 
már olvashattunk.



Számomra ez igen érdekes növény, egzotikus csengése mély titkokat rejt. Gyógynövényekkel, a természetes gyógyászattal, ill. az ayurvedával kapcsolatos cikkek, blogok pedig arról írnak, hogy milyen hatékony a szívbetegségek, a rák, az ízületi gyulladás, a gyulladás és a depresszió kezelésében.

Elkészítése viszonylag egyszerű: egy csésze vízben keverjük össze egy tk.  mézet, 1 tk. citromlevet, 1 tk.  kurkumaport és ¼ tk.  cayenne-borsot. Jól rázzuk össze, és máris iható.

De mielőtt nyakra-főre innánk, azért ismerkedjünk meg közelebbről, hogy mégis milyen hatásai, ill. előnyei vannak ennek a kevert italnak?



Először is, roborál, megelőző hatással bír a nagyobb bajok elkerülésére. Sokan azonban nem kedvelik az íze miatt. Nos, ezért kell beletenni mézet.

A kurkumához leggyakrabban fűszerként juthatunk.  Az olyan modern betegségek ellen kiváló, mint a szívbetegségek, a rák, az arthritis és depresszió kezelése, ill. megelőzése. A kurkumagyökér erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és antioxidáns.


Aztán ott a Cayenne bors


A fűszeres cayenne-bors erősen nyugtató és tisztító hatású, gombaellenes, baktériumellenes, gyulladáscsökkentő, stimulálja az emésztést, segít a vérrögök felszívódásában, hatékony a rák elleni küzdelemben. Bizonyítottan segít megakadályozni a megfázást és az influenzát, a magas vérnyomást, a szívbetegségeket, a stroke-ot, a fekélyeket, a gyomrot és az emésztési problémákat, bizonyos rákokat, migréneket.


Mi a helyzet a citrommal?
 




Tiszta antioxidáns, kálium és C-vitam, természetes tisztító. A frissen facsarva kiváló az emésztőenzimekre. Erősíti az immunrendszert, elősegíti az egészséges PH egyensúlyt, méregtelenít, segíthet csökkenteni bizonyos rákbetegségek kockázatát, ill. a vesekövek kialakulásának kockázatát.








 

Méz

Hú, hát ez is a természet (ill. a méhek) csodája. Az igazi méz (tehát nem a műanyag-flakonos mézekre gondoljunk) tele van A, B-complex, C, D, E, K vitaminnal, ásványi anyagokkal, ill. magnézium, kén, foszfor és természetes vitaminok nyomelemeivel.
 


A valódi méz antioxidánsban igen gazdag, anti-bakteriális. Erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, energiát biztosít, segít megelőzni a szezonális allergiákat, és természetes vitaminként hat.
Ezen összetevők kombinációja hatékony a mindennapos, betegségek elleni küzdelemben.



Hosszú-hosszú történelme van már a méznek a gyógyászatban is, egészen az ősi kultúráktól kezdve, az ősi egyiptomi és görög kultúrákon át napjainkig. Reneszánszát éli, bár a népi gyógyászatban nem igazán tűnt el sosem. A mézről is már számos cikk jelent meg  itt  a blogban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése