2019. október 9., szerda

MIKÉNT HAT A TÉLI CSERESZNYE A MÁJUNKRA?


Nevével ellentétben nemcsak az álmatlanság esetén alkalmazzák a Whitannia Somniferra-t, ahogyan a botanikai nevén ismert, vagy más néven az álombogyót. Indiai neve: Ashwagandha.

Egyre több embertől hallom, hogy gondja van az emésztéssel,  a mája nem méregtelenít megfelelően. Puffadással küzd, emésztési zavarok lépnek föl. Itt most nem térnék ki ennek lelki kiváltó okaira, bár érdemes kicsit utánajárni. 
A magyar nyelv találékony, miként fejezze ki problémáit, örömeit, bánatait. Pl. ha valakinek "dagad a mája", arra mondjuk, hogy nagyon tetszik neki, jólesik valakinek valami, elégedett. Vagy: "eszem a máját" , olyan valakire, aki aranyos számunkra. Ha "hamis a mája" - akkor az illető megbízhatatlan, huncut vagy kacér. "Hízik a mája" - ha elégedett valamivel. Nos, itt még többet olvashattok erről, szerintem nagyon érdekeseket lehet tanulni belőle. 

De most másról van szó itt, ebben a blogban.  

A máj a szervezetünk elsődleges méregtelenítő szerve. Feladata az ételek és italok lebontása, a levegő szűrése, a mérgező anyagok kiválasztása. Elősegíti a véralvadást, szabályozza a hormonokat. Ezért nem mindegy, hogy mit fogyasztunk, ill. ezen keresztül mit adunk a májunknak. 
Mert bármely májbetegség kihat az egész testünk működésére, ill. vice versa, a máj egészsége az egész testünkre hatással van. 

Ha nem figyelünk májunkra, az hegszövetek kialakulásához vezethet, és fibrosist (kötőszövet-elfajulás) eredményezhet. Enyhe fibrózis esetén a máj önmagában még képes működni és gyógyulni. Ha azonban a fibrózis rosszabbodik, a hegesedés szövetté válhat. Ezen pont után a májkárosodást nem lehet megfordítani.



Természetesen, a nyugati orvoslás protokollja, hogy orvoshoz fordulunk, gyógyszerért. A hagyományos májgyógyszereknek azonban súlyos és káros mellékhatásaik lehetnek, ezen felül nagyon drágák.
Ezért ajánlom szíves olvasóim figyelmébe az olyan alternatív gyógymódot a máj egészségének megőrzésére, mint például az Ayurvedikus gyógyászatban sokszor alkalmazott gyógynövényt,   az ashwagandha-t (Withania Somnifera). 

Jelentőségére utal, hogy Indiai ginzengnek is hívják. 

Az Ashwagandha rendszeres használata ugyanis megakadályozza az ún. zsírmáj-betegségek kialakulását azáltal, hogy 
✨  Kiküszöböli a kockázati tényezőket, mint például a magas koleszterin- és triglicerid-szint, a cukorbetegség, az elhízás és a PCOS.  
Megakadályozza és visszafordítja a szabad gyökök által okozott májkárosodást. 
A pajzsmirigyhormonok kiegyensúlyozásával javítja a májműködést is.
✨ Stresszoldó gyógynövény, amelyet hatékony gyógyszernek tekintene a depresszió és szorongás kezelésére, az idegrendszer védelmére 
Hatékonyan alkalmazzák  a degeneráció , mint pl. az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen
Megelőzi az idő előtti öregedést 
Harcol a rákkal szemben, anti-oxidánsai megsemmisítik a sejtkárosító szabad gyököket, mely végeredményben megadja a gyógynövény hatékonyságát a májkárosodás elleni küzdelemben is.
-       
-
1. Megvédi tehát a májat a méreganyagok ellen

Sok méreganyag kerül be a testünkbe ételeinken keresztül. Sokszor pl. a permetszerekkel (főleg karbendazim) mérgezett gabonafélék, gyümölcsök sokaságán keresztül. Ez hosszú távon befolyásolja a májműködést, zavart, megbetegedést okozhat.
Egy  tanulmány kimutatta, hogy az ashwagandha visszafordíthatja a karbendazim által kiváltott májváltozásokat.

2. Megakadályozza a gyógysszerek által okozott májkárosodást



Májunk a legsebezhetőbb szerv, amikor a gyógyszerek káros mellékhatásairól beszélünk.  Egy bizonyos antibiotikum, a gentamicin testünkben nagyon reakcióképes molekulákat generál, amelyek láncreakciót válthatnak ki, károsítva a sejtek lipid membránjait és a DNS-t, és a sejtek működési zavarait, vagy akár elpusztulását okozva. A szabad gyököket antioxidánsok állíthatják le, amelyek velük reagálnak és megállítják a láncreakciót.
Az ashwagandhanak a szabad gyökök károsodásának megelőzésére kifejtett hatásáról szóló tanulmány alapján kideült, hogy ez a gyógynövény a májkárosító enzimeket csökkenti, eltávolítva a szabad gyököket.  

3. Ashwagandha helyreállítja a szervezetben a természetes antioxidánsokat


A paracetamol egy gyakori gyulladásgátló gyógyszer, amelyet influenza-szerű tünetek, láz és fájdalom esetén írnak elő.  De legtöbben még az orvossal való konzultáció nélkül is beveszik, pedig jó lesz vigyázni! Ez a gyógyszer ugyanis májnagyobbodást, májsejt-károsodást, májelégtelenséget okozhat. Toxicitása  károsan befolyásolhatja a májat, és igen súlyos betegségekhez vezethet.  Az ashwagandha megfordíthatja a káros hatásokat és helyreállítja a beteg természetes antioxidáns szintjét. 


4. Ashwagandha megelőzi az alkoholt nem fogyasztóknál is kialakult zsírmáj-betegséget

A májbetegségeket elsősorban a túlzott alkoholfogyasztás okozza. Ugyanakkor, a világ népességének kb. 10-24 %-t érinti az olyan zsírmáj-betegség (NAFLD), melyben a tri-gliceridek felhalmozódnak a máj sejtjeiben, májkárosodást okozva, még akkor is, ha soha nem fogyasztott alkoholt. 
A zsírmáj a túlzott hasi zsírszintet, magas koleszterinszintet, magas tri-gliceridszintet, PCOS-t és cukorbetegséget okozhat. Ez a gyógynövény csökkenti ezeket, képes kezelni a cukorbetegséget. Használható a PCOS kezelésére is, mivel csökkenti a kortizolt, és kiegyensúlyozza a női reproduktív hormonokat.





5. Ashwagandha egyensúlyt teremt a máj és a pajzsmirigyhormonok között.


A pajzsmirigyhormonok nélkülözhetetlenek az egészséges szervek növekedéséhez, fejlődéséhez és működéséhez.  Az Ashwagandha gyökérkivonata hatékonyan stabilizálja a pajzsmirigy szintjét, serkentheti a pajzsmirigy aktivitását és csökkentheti a májszövet lipid membránjainak oxidatív károsodását is.
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése