2019. október 18., péntek

LENMAGOLAJ


A lenmagot nagyjából 6000 éve fogyasztja az emberiség, valószínűleg ez volt a világon először termesztett növény.  Kicsi, sötétbarna- vagy arany barna színű, mely a leggazdagabb forrása az omega-3 zsírsavaknak.

Előnyös tulajdonságainak köszönhetően segítheti az emésztést, széppé teheti a bőrt, csökkentheti a koleszterinszintet és az édesség utáni vágyat, összhangba hozhatja a hormonrendszert, segítheti a fogyókúrát.

Egyedülálló tulajdonsága, hogy első számú forrása a lignánoknak, ami a női hormonok egyensúlyban tartásáért felelős, növelheti a termékenységet, csökkentheti a menopauzát megelőző tüneteket.
 
A lenmag a már említett zsírsavakon kívül rostban, fehérjében, B1 vitaminban, magnéziumban, foszforban és szelénben rendkívül gazdag. Ezen kívül sok B6 vitamint, vasat, káliumot, rezet és cinket is tartalmaz.
 
A LENMAG 10 FŐ  ELŐNYE:
 
1. Rostban gazdag, de alacsony a szénhidrát tartalma
Rendkívül magas rost- tartalma támogatja a vastagbél méregtelenítő folyamatait, zsírégető és csökkenti az édesség utáni vágyat.  

2. Egészséges bőr és haj
Napi 2 ek. lenmag vagy 1 ek. lenmagolaj erősebb körmöt és gyönyörű hajat eredményez. Ellátja a szervezetet a bőr és a haj számára eszenciális zsírokkal, a B-vitaminokkal, amely csökkentheti  a haj szárazságát és töredezettségét. Enyhíti az akné, rosacea, ekcéma tüneteit, támogatja a szem egészségét, csökkentheti a szemek szárazságát.
 
3. Fogyókúrához
Csökkentheti az elhízás mértékét és támogatja a fogyást. Növeli a szervezett telítettség- érzését, emiatt kevesebb lesz a kalóriaigény,  ami a fogyókúrát segíti.
 
4. Alacsonyabb koleszterin szint
A lenmagot tartalmazó diéta természetes módon csökkenti a koleszterinszintet.  A zsír és a koleszterin nem tud felszívódni.  

5. Gluténmentes
A lennel nagyszerűen és természetesen helyettesíthetőek a gluténtartalmú gabonafélék, ugyanakkor a len gyulladás-csökkentő hatása is jótékony ebben az esetben. Jól  használható a gabona-mentes diétánál , sőt jól működik sütés során a kókusz liszttel.
Kiváló alternatíva az omega-3 zsírsav pótlására, akik allergiásak (vagy nem szeretik) a halat, a tenger gyümölcseit.
 
6. Magas antioxidáns tartalmú
Tele van antioxidánsokkal is, melynek köszönhetően támogatja az öregedési folyamatok csökkentését, hormon-egyensúlyt, és a sejtek egészségét. A len rendszeres fogyasztása csökkentheti a megfázásos, influenzás megbetegedések számát és lefolyását.
 
7. Emésztést segíti
A lenben lévő ALA  védi az emésztőrendszer nyálkahártyáját és fenntartja a gyomor- és bélrendszer egészségét. Előnyös a Crohn-betegségben- vagy más emésztési betegségben szenvedőknek, mivel csökkentheti a bélben a gyulladást.
Nagyon magas oldható és oldhatatlan rost tartalma javítja az emésztés egészségét, és az egyik legmagasabb magnézium- tartalmú élelmiszer a világon.
 
8. Rák megelőzésére
A lenmag előnyei már többször ibizonyítást nyertek, főleg   az emlő-, prosztata-, petefészek- és vastagbél daganatok ellen.
 
9. Magas omega-3 zsírsav tartalom
Sokat hallunk halolaj vagy omega-3 zsírsavak egészségügyi előnyeiről. A halolaj EPA -t és DHA-t tartalmaz, ez a két omega-3 zsírsav típus kritikus az optimális egészség érdekében. Bár lenmag nem tartalmaz EPA-t vagy DHA-t, de tartalmaz ALA-t, mely egy más típusú omega-3 zsírsav.
 
10. Keringés és a szív egészsége

Több bizonyíték is alátámassza, hogy akik ALA-t fogyasztanak, azok kevésbé teszik ki magukat a szívroham kockázatának és csökkenti a magas vérnyomást. Nemrég, a Bostoni Egyetem 5 éves kutatásából az derült ki, hogy az ALA rendszeres fogyasztása megakadályozza egy második szívroham kialakulását. Ezt a gyulladásos reakciók gátlásával teszi, ami az atériákban plakkokat vagy rossz vérkeringést okozhat. A len segíthet megtartani a szabályos szívverést, jót tesz szívritmusban szenvedőknek.


Nem véletlen tehát, hogy a lenmagból készített olaj kiváló az egészségre.

Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a belek gyulladása. Hatékony hashajtó és segíti a nyálka termelését.
A száraz szem szindróma azt jelenti, hogy a szem nem termel elég könnyet, ezért a szem csíp és ég. A lenmagolajjal azonban csökkenthetőek a tünetek.
Rendszeres használatával gyorsabban nő a haj, és megakadályozható a hajhullás. Eltünteti a korpát a fejbőrről, és hidratálja a hajat, így az gyönyörű és egészséges lesz.
Mint más egészséges olajak, a lenmagolaj is csökkenti a térdízületek gyulladását és fájdalmát. Alfa-linolénsavat tartalmaz, amelyet a szervezet omega-3 zsírsavvá alakít, és ami jó hatással van az ízületgyulladásra, mivel enyhíti a fájdalmat, csökkenti a merevséget és könnyíti a mozgást.

Forrás: Internet
kép: pixabay


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése