Tudták, hogy a kendermagot
régóta fogyasztja az emberiség, mert rendkívül pozitívan hat a szervezetünkre?
Évezredek óta
termesztik, elsősorban erős rostjáért, melyből kötelet, textíliákat, papírt és
egyéb használati tárgyakat készítenek.
De azt kevesebben tudják, hogy a kendermag emberi fogyasztásra is
alkalmas, vitaminokban, tápanyagokban nagyon gazdag, különösen sok értékes
omega-3 és omega-6 zsírsavat tartalmaz. Ezeknek nemcsak a mennyisége lényeges,
hanem az is, milyen arányban kerülnek a szervezetbe.
A kendermag optimális arányban (cca
30 %-a) tartalmazza ezeket, így
jótékonyan hat többek között az immunrendszerre,
emellett jó minőségű növényi fehérjét
(jóval többet, mint a népszerű chiamag vagy lenmag) tartalmaz, így kiváló a
vegetáriános étkezést inkább kedvelők között, mert ki tudják váltani az állati
eredetű fehérjéket.
A magban A-, C-, D-, E-vitamin, B-vitaminok, kalcium, réz, vas magnézium, mangán, kálium és cink, az olajban pedig. ezenkívül, alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék, továbbá ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas,
magnézium) találhatók.
Magas rosttartalma igen jót tesz az emésztésünknek. A rostok kiegyensúlyozóan hatnak a vércukorszintre, segítik a megfelelő anyagcserét, vagyis azt, hogy
salakanyagok könnyebben távozhassanak a szervezetünkből. Könnyen
emészthető, és elősegíti a bélműködést.
A kendermag fogyasztása csökkenti
a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját is. Csökkentheti
a túl magas vérnyomást, a vérrögök kialakulásának rizikóját, a koleszterinszintet és segítheti a szívroham utáni
felépülést is.
A
kendermagolajat külsőleg és
belsőleg egyaránt használhatjuk, vagyis nemcsak az ételeink elkészítésénél
vethetjük be, de a bőrünkre is kenhetjük, ugyanis bőrbetegségek ellen is ajánlott.
Bőrproblémák esetén ugyanis számolni kell
azzal, hogy a zsírsavak megfelelő aránya felborul. A kendermag vagy
kendermagolaj javíthatja pl. az atópiás
dermatitiszben, ekcémában vagy súlyos bőrszárazságban szenvedők
állapotát, csökkentheti a viszketést is.
Nagyszerűen ápolja és hidratálja a bőrt, enyhíti az irritációt, javítja a bőr rugalmasságát is. Képes hatékonyan visszaszorítani az öregedés jeleit. Nyugtató, gyulladásellenes és regeneráló hatású, gátolja a ráncok képződését.
A
kendermagolajat a hajra, illetve a fejbőrre is alkalmazhatjuk pakolásként!
Nagy koncentrációban van benne jelen a tokoferol (E-vitamin), ami antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így segít megelőzni a sejteket a károsodásoktól, illetve a rákosodástól is. Elősegíti a normális agyműködést.
Nagy koncentrációban van benne jelen a tokoferol (E-vitamin), ami antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így segít megelőzni a sejteket a károsodásoktól, illetve a rákosodástól is. Elősegíti a normális agyműködést.
A kendernek nem túl jó a híre, ezért fontos hangsúlyozni, hogy az élelmiszerként termelt kender és a marihuána vagy kannabisz nem ugyanazok a növények, és az ipari kendermagban nyomokban sem találni THC-t, vagyis pszichoaktív összetevőt.
- forrás: Internetképek: pixabay, ayurvedshop
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése