2019. október 16., szerda

KENDERMAG-OLAJ



Tudták, hogy a kendermagot régóta fogyasztja az emberiség, mert rendkívül pozitívan hat a szervezetünkre?
Évezredek óta termesztik, elsősorban erős rostjáért, melyből kötelet, textíliákat, papírt és egyéb használati tárgyakat készítenek. 
De azt kevesebben tudják, hogy a kendermag emberi fogyasztásra is alkalmas, vitaminokban, tápanyagokban nagyon gazdag, különösen sok értékes omega-3 és omega-6 zsírsavat tartalmaz. Ezeknek nemcsak a mennyisége lényeges, hanem az is, milyen arányban kerülnek a szervezetbe.

A kendermag optimális arányban (cca 30 %-a) tartalmazza ezeket,  így jótékonyan hat többek között az immunrendszerre, emellett jó minőségű növényi fehérjét (jóval többet, mint a népszerű chiamag vagy lenmag) tartalmaz, így kiváló a vegetáriános étkezést inkább kedvelők között, mert ki tudják váltani az állati eredetű fehérjéket. 

A magban A-, C-, D-, E-vitamin, B-vitaminok, kalcium, réz, vas magnézium, mangán, kálium és cink, az olajban pedig. ezenkívül,  alapvetően fontos aminosavak és magas tápértékű fehérjék, továbbá ásványi anyagok (kálium, kalcium, vas, magnézium) találhatók.

Magas rosttartalma igen jót tesz az emésztésünknek. A rostok kiegyensúlyozóan hatnak a vércukorszintre, segítik a megfelelő anyagcserét, vagyis azt, hogy salakanyagok könnyebben távozhassanak a szervezetünkből. Könnyen emészthető, és elősegíti a bélműködést.
A kendermag fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját is. Csökkentheti a túl magas vérnyomást, a vérrögök kialakulásának rizikóját, a koleszterinszintet és segítheti a szívroham utáni felépülést is. 


A kendermagolajat  külsőleg és belsőleg egyaránt használhatjuk, vagyis nemcsak az ételeink elkészítésénél vethetjük be, de a bőrünkre is kenhetjük, ugyanis bőrbetegségek ellen is ajánlott. 
  

Bőrproblémák esetén ugyanis számolni kell azzal, hogy a zsírsavak megfelelő aránya felborul. A kendermag vagy kendermagolaj javíthatja pl.  az atópiás dermatitiszben, ekcémában vagy súlyos bőrszárazságban szenvedők állapotát, csökkentheti a viszketést is.

Nagyszerűen ápolja és hidratálja a bőrt, enyhíti az irritációt, javítja a bőr rugalmasságát is. Képes hatékonyan visszaszorítani az öregedés jeleit. Nyugtató, gyulladásellenes és regeneráló hatású, gátolja a ráncok képződését.

A kendermagolajat a hajra, illetve a fejbőrre is alkalmazhatjuk pakolásként!

Nagy koncentrációban van benne jelen a tokoferol (E-vitamin), ami antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így segít megelőzni a sejteket a károsodásoktól, illetve a rákosodástól is. Elősegíti a normális agyműködést.

A kendernek nem túl jó a híre, ezért fontos hangsúlyozni, hogy az élelmiszerként termelt kender és a marihuána vagy kannabisz nem ugyanazok a növények, és az ipari kendermagban nyomokban sem találni THC-t, vagyis pszichoaktív összetevőt.



  1. forrás: Internet
    képek: pixabay, ayurvedshop


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése