2019. október 16., szerda

DIÓOLAJ

Mit lehet tudni a diófáról?
🍁 Lombhullató, 21 faja az egész világban előfordul. A dió átvitt értelmű jelentése „istennek való termés”. Tény, hogy az egyik legjelentősebb, legértékesebb gyümölcsünk. Termése, levele, zöld héja tele van vitaminnal, ásványi anyaggal, a terméséből készült olaj pedig speciális gyógyhatású készítmény.
Nálunk 2 fajtája ismert csak, az egyik az ehető dió, a másik, ami inkább díszfaként szolgál, a fekete dió.
De menjünk sorjában. A diófának, diónak szinte minden részét föl lehet használni. 

🍁 Mire jó a levele?
* A frissen szedett diófa levél jelentős mennyiségű C-vitamint rejt magában, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra (akne, sömör).
* Befesti a ruhát.
* Nagyon gazdag cserzőanyagokban, (ezért földbe ne ássuk), de teája hatásos gyomorhurut, hasmenés ellen.
* Hajhullás ellen is hatásos, levele az erős hajhullás megállításában is segíthet. Megerősíti a hajhagymákat, gombaölő hatása is ismert a népi gyógyászatban.
Súlyosabb probléma esetén azonban érdemes szakorvoshoz fordulni, mert a hajhullás hátterében pajzsmirigy betegség is állhat például.
 
🍁 Mire jó a dió zöld héja?
* A belőle készült tea jó emésztési bajokra, de természetesen, komolyabb probléma esetén azonnal forduljunk orvoshoz.
🍁 Mire jó a termése?
* Ami érdekesség, hogy félig éretten pl. befőttnek tehetjük el.
* Jobb koncentrációt is köszönhetünk a dióbélnek, mert támogatja és serkenti az agyműködést.
* A népi gyógyászatban vérszegénység, sápadtság kezelésére is használták.
* Csökkentheti az emlőrák kockázatát, a tumoros mirigyek számát és a daganatok méretét. De a férfiaknál is kifejti jótékony hatását, elsősorban a prosztata-problémákkal küszködőknél. Jótékony hatása valószínűleg azon alapul, hogy képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-1) néven ismert fehérjét. Ha a vérben nagy ennek a fehérjének az aránya, az ugyanis a prosztatarák fokozott kockázatára utal.
 
🍁 Mire jó a dióolaj?
  • Először is vitaminbomba! A- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamin is van a dióban, így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést.
  • Gazdag növényi rostokban és olyan ásványi anyagokban, mint a magnézium és a kálium. Megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít, ezért vérszegénység ellen is ehetjük bátran.
  • A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló. Gazdag omega-3-zsírsavakban, melyek kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Hozzájárul az erek állapotának javulásához.
  • A dióolajban extra mennyiségű magnézium van. Ez az ásványi anyag stresszoldó hatású, és így csökkenti a magas vérnyomást, és kedvezően hat a szív-és érrendszerre, akárcsak a koleszterinértékekre.
  • A jótékony omega-3 zsírsavak az idegrendszer és az agy egészséges működését segítik. Emellett ezek a zsírsavak szabályozzák a vérellátást és csökkentik az erekben való lerakódásokat, ezáltal pedig a szívroham veszélyét.
  • Immunerősítő. Lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend.
  • Alkalmazhatjuk salátákhoz, gyökérzöldségekhez, desszertekhez. Érdemes a hűtőben tárolni, ha felbontottuk, így jobban megőrzi illatát és ízét.
  • A dióolaj külsőleg és belsőleg is egyaránt jótékony hatással van szervezetünkre.
🍁 A száraz bőrűek esetében a dióolaj hidratálja és belülről táplálja a bőrt, így a bőr egészségesebb és ragyogóbb lesz.  
🍁 A meleg dióolaj rendszeres használata kivilágosítja a szem alatti sötét karikákat és nyugtatja is a bőrt. Csökkenti a szemek puffadtságát, és ellazítja a szem körüli izmokat.  
🍁 Kálium, omega-3, omega-6 és omega-9 zsírsav erősíti a hajgyökereket, ezért a dióolaj rendszeres hajon való használatától hosszabb, erősebb, egészségesebb és ragyogóbb lesz a haj. Gazdag hidratáló tulajdonságokkal rendelkezik, amely természetes módon szünteti meg a korpát. A dióolaj gombaölő hatása pedig az olyan fertőzéseket tartja távol, mint a sömör.
 
🍁 Hízlal-e?
Hát tény, hogy jelentős kalóriát tartalmaz, 10 dkg. dióban több, mint 600 cal. van. Ez nagyjából annyi, mint 10 dkg. csoki. Nem jó hír. Így érdemes beosztani a fogyasztását, együnk csak napi pár szem diót. Napi 3-5 dió bele ajánlott, ez a mennyiség már hozzájárul egészségünk megőrzéséhez. Sajttal nagyon finom, így sajttálak díszítésére is kitűnő. De az alma és szőlő párosítása is kitűnő! Ha egy ilyen tálat készítünk délutánra, nemcsak a napi vitamint vesszük magunkhoz, de jól is lakunk tőle, anélkül, hogy jelentősebben híznánk.
Bár – én mindig hittem és hiszem azt, hogy a szervezetünk jelez. Amit kívánunk, azt együk. Előbb-utóbb telítődik a szervezetünk, és már nem kívánjuk többé azt az ételt, bármi legyen is az.
De a ’MMM’ (azaz a mindig mindent mértékkel) betartása még eddig működött.
 
🍁 Mire vigyázzunk?
Ételallergiásoknak óvatosan a dióval! A valódi ételallergiában az immunrendszer egyes élelmiszerek bizonyos alkotóit, "tévedésből" káros anyagnak tartja, és védekezik ellenük. A dió mellett más olajos magvakra is allergiás lehet, ilyen például a kesudió és a földimogyoró. 🥜🌰

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése