Úgy tűnik, hogy a manapság még inkább fontos egészségünk
megőrzése, vigyázása, mint a korábbi időkben. Az embert nap mint nap nagyon sok
káros hatás éri, és szó szerint létfontosságú ismerni, miként védjük meg
magunkat ezektől a negatív hatásoktól. Természetesen érdemes az éves orvosi
kontroll, de időközben érdemes körbenéznünk a konyhánkban. A fokhagymát „szagos rózsának” is szokták nevezni, és szerte
a világon kedvelt fűszernövény. Ízt ad az ételhez, és emellett nagyon sok előnye van,
akár növényi formában, akár hozzáadott ételként. A fokhagyma létfontosságú
tápanyagai aminosavakat, vitaminokat és enzimeket tartalmaznak.
- segít az akne kezelésében
Évszázadok óta a fokhagyma az egyik legegészségesebb étel. A vörösvértestek dolgozzák föl a megemésztett
fokhagymát, és - nagyon leegyszerűsítve - a keletkezett hidrogén-szulfid (H2S) hatására a vérerek
ellazulnak, és segítik a vér áramlását. Így csökken a szívbetegségek kockázata.
A fokhagyma erőteljes természetes antibiotikum, de ellentétben más antibiotikummal,
nem öli meg az egészséges
baktériumokat.
Az alábbiakban 10
okot sorolunk fel, miért is jó a fokhagyma. - ellenőrzi a magas vérnyomást
- megfázással szemben hatékony gyógyszer
- képes csökkenteni a tüdőrák kockázatát
- meggátolja a vérrög-képződést
- enyhíti az izületi gyulladást
- csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
- segít egyensúlyban tartani a diabetest
- természetes gombaölő
- csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát
De van egy másik formája is, amiről kevesebb szó esik. A méz
és a fokhagyma együttes alkalmazása az egyik legegészségesebb alternatív formája
annak, hogy megvédjük magunkat a náthától, és/vagy erősítsük immunrendszerünket. Nem
kell megijedni az íztől. A mézbe tett fokhagyma 1 nap alatt elveszíti
erőteljes ízét, és csak a kellemes mézes ízt érezzük. Hozzáadott fahéj pikáns
ízt kölcsönöz ennek. Az így kikevert „maszlag” kiváló a torokgyulladásra,
hörghurutra, köhögésre. És ezt saját magamon próbáltam ki épp a múlt héten.
Receptje: 1 teljes fej fokhagymát összepréselünk, és beletesszük egy üvegbe kb. 20-25 dkg. mézzel. Jól összekeverjük. Napi egy mokkáskanállal érdemes enni.
Receptje: 1 teljes fej fokhagymát összepréselünk, és beletesszük egy üvegbe kb. 20-25 dkg. mézzel. Jól összekeverjük. Napi egy mokkáskanállal érdemes enni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése