A citrom
világos, frissítő és az illata csodás. Számos előnye van az egészségünkre,
hajunkra és bőrünkre. De kevésbé ismert a citrom héjának a táplálkozásban
betöltött szerepe. A citrom héja számos vitamin, ásványi anyag és rostok
(kalcium, kálium, C-vitamin) forrása.
Nézzünk körbe, mit is nyerhetünk a citrom héjából:
1.
Citrom- Olívaolaj: reszeljük le néhány egészséges és érett citrom héját, és
ha nem rögtön fogyasztjuk, tegyük hűtőbe későbbi felhasználásra. Majd adjunk
hozzá egy csésze olívaolajat három csésze a citromhéjhoz. Ettől az olívaolaj finom
citrom ízű lesz. Hagyjuk a keveréket állni, majd távolítsuk el belőle a héjat.
Az olaj új ízével felhasználható.
2.
C-vitamin por: vágjuk a héjat apró kockákra,
és helyezzük bele egy tiszta ruhába, tegyük ki a napra néhány napra, és hagyjuk
teljesen megszáradni. Kávédarálóban porrá őröljük, majd bármiben
alkalmazhatjuk. Elég egy teáskanál por, hogy turmixunk, italunk tele legyen
C-vitaminnal.
7.
Bőrfehérítő bőrradír: a citromhéj ragyogóvá és
símábbá teszi a bőrt. Kis olajban alkalmazhatjuk. Főleg zsíros bőrre javasolt.
3.
Citrom-jégkockák: Vegyen italunk egy új
fordulatot! Tegyünk bele citrom-jégkockát. Készítsünk jégkockákat citromhéjjal,
majd az italban olvadva finom ízt kölcsönöz annak.
4.
Szemetes -szagtalanító: Dobjunk pár
citromhéjat a doboz aljára, segít elnyelni a kellemetlen szagokat, és friss
illatban tartja a szemetest.
5.
Mikrohullámú tisztítására dobjunk pár
citromhéjat a mikrohullámú sütőben egy edénybe és töltsük meg vízzel.
Melegítsük fel a tálat körülbelül 5 percig, és hagyjuk, hogy a gőz „intézze a
dolgát”. A gőz mikrohullámú sütő falára tapad. Majd gyorsan töröljük le, és a
mikró ragyogó tiszta lesz.
6.
Szabaduljunk meg a hangyától a citromhéj
segítségével. Dobjunk belőle ajtórésekbe, vagy bárhová, ahol a hangyák felütik
fejüket. Konyhában kiváló segítő!
8.
Vágódeszka szagtalanító: a citrom természetes
savtartalma antibakteriális tulajdonságával segíti a takarítást. Dörzsöljük be
a felületetet egy fél citrommal, hagyjuk pár percig, majd öblítsük le.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése