Legyen sok zöldség …
Nyáron minden nagyon könnyű. De télen, kora tavasszal, amikor már kimerült
minden, mégis nagyon fontos a helyes vitamin- és ásványianyag-bevitel a
szervezetbe.
De hogyan tudjuk ezt megtenni?
Bár sok gyümölcs- és zöldségfajtát lehet kapni a boltokban, mégsem mindegy,
hogy milyet veszünk. A zöld növények
főleg aminosavakat tartalmaznak, amelyek képesek semlegesíteni az állandóan
füstölgő, szmogos, vibráló nagyvárosok rákkeltő hatásait. Nézzünk pár érdekes
példát.
Egy csokor petrezselyem fedezi ...
egy napi C-vitamin bevitelünk teljes
hányadát. A kapor rengeteg kalciumot, káliumot, vasat, foszfort tartalmaz, csökkenti
a vérnyomást, segít a gyomor- és bélbetegsége kezelésében, jótékonyan hat a
szív működésére. A zeller gazdag nátriumban – ami megváltás azoknak, akiket az
orvosok tiltanak a sótól. A sóska egy természetes antioxidáns, sokan úgy
gondolják, hogy hozzájárul a daganatok, rákos sejtek
elpusztításához. Ráadásul az idegrendszert is erősíti. A fokhagyma fiatal
hajtásai felüdülést hoznak a testnek, tisztítják a vért.
Az Ayurveda szerint minden évszaknak megvan a saját íze. Természetesen a testtípusnak megfelelően érdemes választani. Erről később még írunk itt a hírfolyamban.
A nyár íze a keserű,
ezért ebben az évszakban ajánlott ilyen élelmiszereket enni: a keserű serkenti a vérkeringést, erősíti a szívet, és hat a vékonybélre. Sok-sok retek, karalábé, hagyma, uborka, paradicsom, káposzta,
cékla fogyasztása eredményes.
Főzéskor persze oda kell figyelni, hogy ételeink megtartsák a bevitt
tápanyagot, mivel ilyenkor a vitaminok sajnos gyorsan lebomlanak. De ételeink
sózása helyett használjunk fűszernövényeket, salátákhoz adjunk friss
citromlevet, ecetet. Ezáltal megőrzi a gyorsan bomló vitaminokat.
Napi egy pohár (házi) paradicsomlé
Mindannyian tudjuk, hogy a paradicsom nagyon egészséges: napi egy pohárnyi házi nedű csodát tesz a
szervezettel.
A Taiwani Egyetem vizsgálata szerint napi 250 ml házilag főzött
paradicsomlé pl. kiváló fogyókúra esetén, t.i. nem folyadék, hanem ténylegesen
zsír távozik a szervezetből.
Emellett a megnövekedett likopin (a paradicsomban található antioxidáns)
fogyasztása kiváló az egészség megőrzésére: jelentősen csökkent a
koleszterin-szint, erősödik az immunrendszer, csökken a rák kialakulásának
kockázata. Megakadályozza a hólyag, a hasnyálmirigy, a máj és a tüdőbetegségek
kialakulását, segít a emésztési zavarok kezelésében, megakadályozza a
folyadék-visszatartást és javítja az általános egészségi állapot. Jelentősen
csökkenti a köhögést, megakadályozza a vérszegénységet, enyhíti a reumás
tüneteket és javítja a vérképet.
A paradicsomlében főleg A és C vitamin van. Megőrzi a csontok, fogak egészségét, erősíti a szemet, látást. A zsírban oldódó A-vitamin a főtt paradicsomból sem tűnik el teljesen.
Gyümölcssav-tartalma bőrszépítő tulajdonságokkal bír: arcra kenve fiatalító, ránctalanító hatású.
Ime a recept, kiváló, hiszen az arányokat megtartva kis mennyiségből is elkészíthető:
Hozzávalók:
* 6 kg paradicsom
* 2 evőkanál só
* 4 evőkanál cukor
Elkészítés: * 6 kg paradicsom
* 2 evőkanál só
* 4 evőkanál cukor
Tisztítsuk meg a paradicsomot, mossuk meg alaposan, majd kisebb darabokra vágjuk és összemixeljük. Hozzáadjuk a sót és cukrot, gyakori keverés mellett tegyük fel főni, és a forrástól számított 10 percig főzzük.
Ezután kifőzött üvegekbe tesszük, lezárjuk, dunsztoljuk. Hűvös helyen tároljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése