Mindenki előtt
ismert, hogy a kalcium a legjobb az egészséges csontokért és fogakért, erősíti
az izmot, a sejteket, és az idegrendszer
helyes működéséért. A felnőtteknek kb. 1,000 milligrammra van szükségük naponta. A tejet ismerjük, de számos olyan étel van, mely nem tejtermék, de
magas a kalcium-tartalma. Közlünk néhányat.
A sajtfélék felhasználásuktól függően, különböző mennyiségben tartalmaznak kalciumot. A cheddar sajt eléggé tipikusan ilyen. 10 dkg egyéb
sajtféle kalcium-tartalma 500-1000 mg között található.
Káposztafélék (nyersen 232 mg kalcium / 10 dkg, főzött
állapotában 141 mg kalcium /10 dkg):
A káposztafélék az egyik legjobb kalcium-forrás, akár főzött, akár nyers
állapotban. Diéta alkalmával az egyik legjobb ételfajta. Gazdag olyan fenolos
vegyületekben, melyek segítenek a rák elleni küzdelemben és szívbetegségekben.
Kelkáposzta (150 mg kalcium / 10 dkg):
A kelkáposzta igen kedvelt, számos módon lehet
fogyasztani. Lehet turmixolni, lehet chips-ként enni. Magas kalcium- és a
K-vitamin-tartalma erős antioxidáns, amely segít megvédeni a prosztata és a
vastagbél rákot.
Szerves joghurt (100-150 mg kalcium / 10 dkg):
A joghurt előnyösebb, mint az ultra-feldolgozott
tej. A szerves joghurt a legjobb tejszármazék a kalcium bevitelére, magas
probiotikum-tartalma miatt, és mert a természetes módon erjesztik.
Szezámmag (975 mg kalcium / 10 dkg):
Főleg a kínai konyhában szerepel ez a magas kalciumtartalmú mag. Ezen kívül
a jó zsírok és elemi rostok kiváló forrása.
Spenót (főve – 136 mg kalcium / 10 dkg; nyersen – 99 mg
/ 10 dkg):
Egy tányér spenót, spenót-saláta, vagy párolt spenót a kalcium kiváló
forrása, ezen kívül kiváló a szív- és érrendszerre, javítva az artériás
merevség miatti nitrát tartalmat, csökkenti a vérnyomást.
Tofu (350 mg kalcium / 10 dkg):
Tofu alacsony kalóriatartalmú, és nagy
mennyiségű fehérje van benne. Magas a vastartalma, és gyártásától függően lehet
magasabb kalcium- vagy magnézium-tartalma.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése