A többcélú szuper gyógynövény és fűszer A kurkuma gyógyító tulajdonságait régóta ismerik, és nagyon sok helyen használják fel, kezdve az indiai konyhától az orvosi Ayurvedáig, évezredek óta. Megfelelő mennyiségű kurkuma fokozza vátát és pittát, és enyhíti a kaphát.
Nagyon sok
lehetőség van a kurkuma felhasználására: friss, szárított és reszelt formában
fűszer, kapszula vagy tabletta. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális és
antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik.
Megszünteti a fájdalmat és a duzzanatokat, a természet aszpirinjének is
nevezik az Ayurvedában. Kis
darabokban vérző sebek alvadásában segít, megelőzi a fertőzést és gyógyít.
Neem Face Wash Arclemosónk egyik fő növényi összetevője a kurkuma. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, bőrsímító, a bőr bársonyos és puha lesz tőle.
Neem Face Wash Arclemosónk egyik fő növényi összetevője a kurkuma. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő, bőrsímító, a bőr bársonyos és puha lesz tőle.
Az egészséges tápanyagokat tartalmazó kurkumás tej
tökéletes gyulladáscsökkentő, ezért nagyon sok hagyományos jóga- és Ayurvedikus
tanácsadó alkalmazza.
A tej nagyszerű "vivőanyag" a kurkuma alkalmazására
akár belsőleg, akár külsőleg. Kurkumát adva a tejhez növeli annak saját
antioxidáns tulajdonságait. Harcol a bőr számára káros szabad gyökökkel
szemben, visszaadja a bőr rugalmasságát és ragyogását. A kurkumás tej erősíti a
csontokat, segít a csontritkulás visszaépülésében, ill. az ízületi gyulladás és
fájdalom megszüntetésében).
Az Ayurveda 6 íze:
Az Ayurveda
konyha fontosnak tartja mind a 6 íz(édes, sós, keserű, fanyar és csípős) alkalmazását
minden étkezéskor. Ez egyensúlyba hozza a dosákat, óv vagy csökkenti a betegségeket. Ha az ízek benne vannak ételeinkben, akkor már kb. 1/3 mennyiségtől is jóllakottságot érzünk.
De miért is
van erre szükség? Ha nincs jól összeállítva az ételünk, akkor addig eszünk, míg
el nem érjük a jóllakottság érzését. Viszont így könnyen sokkal több kalóriát
veszünk magunkhoz, mint amennyire szükségünk van.
Néha nehéz
összeállítani mind a 6 ízt egy ételben. Az egyik legegyszerűbb módja ennek a
fűszerek alkalmazása. Pl. a kurkuma önmagában megadja a keserű, a fanyar és a
csípős ízt. Néha pont ez a három íz az, amit a legnehezebb
hozzáadni egy étkezéshez. De ez a fűszer
segít a cukorbetegségben, valamint elősegíti
a jó emésztést.
A kurkuma felhasználási módjai:
Fogyasszuk az
italt naponta kétszer, étkezés előtt - ez meg fogja könnyíteni a reggeli ízületi
merevséget, fájdalmat, csökkenti az esetleges duzzanatokat. Nyugtatja a torokgyulladást, csillapítja a köhögést. Ha
mézet adunk hozzá, nemcsak az íze kellemesebb, hanem antioxidáns, vírus- és
gombaölő tulajdonságai vannak.
A méz az
Ayurvedaban „prabhava”-ként is ismert, amely kifejezés azt jelenti, hogy megmagyarázhatatlan
különleges hatása van: nem magyarázható rasa (íz), virya (minőségi felszabaduló
energia) vagy vipāka (végső emésztés utáni jótékony hatás) szempontjából.
Néhány recept:
Alap-kurkumás tej receptje
Hozzávalók:
½” friss őrölt
gyömbér
½ kk. szárított kurkumapor, vagy 1 kis darab friss kurkuma
1 csésze tiszta tej
½ kk. szárított kurkumapor, vagy 1 kis darab friss kurkuma
1 csésze tiszta tej
½ csésze szűrt víz
1 ek. méz
1 ek. méz
Tegyük az összetevőket a méz kivételével egy lábasba, és lassú
tűzön melegítsuk 20 percig, majd 15
percig hagyjuk összeérni. Melegeítsük fel újra, ha szükséges, és adjuk hozzá a
mézet. Amikor a méz összeolvadt vele, kóstoljuk meg és iható.
Kurkumás tej torokfájásra
Hozzávalók:
½ kk. szárított
kurkumapor,
1 ek. darált
gyömbér
¼ csésze víz
Töltsük a
csészébe a tejet, és melegítsük pár percig a keveréket, amíg a tej majdnem
forr. Ízlés szerint borsot is adhatunk hozzá melegítés előtt. Más ízek
hozzáadása is lehetséges, pl. tört
kardamom és egy csipet sáfrány, forrás előtt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése