2016. március 25., péntek

MIRE JÓ A CITROM HÉJA?



A citrom világos, frissítő és az illata csodás. Számos előnye van az egészségünkre, hajunkra és bőrünkre. De kevésbé ismert a citrom héjának a táplálkozásban betöltött szerepe. A citrom héja számos vitamin, ásványi anyag és rostok (kalcium, kálium, C-vitamin) forrása.
Nézzünk körbe, mit is nyerhetünk a citrom héjából:


1.       Citrom- Olívaolaj: reszeljük le néhány egészséges és érett citrom héját, és ha nem rögtön fogyasztjuk, tegyük hűtőbe későbbi felhasználásra. Majd adjunk hozzá egy csésze olívaolajat három csésze a citromhéjhoz. Ettől az olívaolaj finom citrom ízű lesz. Hagyjuk a keveréket állni, majd távolítsuk el belőle a héjat. Az olaj új ízével felhasználható.  

2.       C-vitamin por: vágjuk a héjat apró kockákra, és helyezzük bele egy tiszta ruhába, tegyük ki a napra néhány napra, és hagyjuk teljesen megszáradni. Kávédarálóban porrá őröljük, majd bármiben alkalmazhatjuk. Elég egy teáskanál por, hogy turmixunk, italunk tele legyen C-vitaminnal. 
7.       Bőrfehérítő bőrradír: a citromhéj ragyogóvá és símábbá teszi a bőrt. Kis olajban alkalmazhatjuk. Főleg zsíros bőrre javasolt.

3.       Citrom-jégkockák: Vegyen italunk egy új fordulatot! Tegyünk bele citrom-jégkockát. Készítsünk jégkockákat citromhéjjal, majd az italban olvadva finom ízt kölcsönöz annak. 

4.       Szemetes -szagtalanító: Dobjunk pár citromhéjat a doboz aljára, segít elnyelni a kellemetlen szagokat, és friss illatban tartja a szemetest.

5.       Mikrohullámú tisztítására dobjunk pár citromhéjat a mikrohullámú sütőben egy edénybe és töltsük meg vízzel. Melegítsük fel a tálat körülbelül 5 percig, és hagyjuk, hogy a gőz „intézze a dolgát”. A gőz mikrohullámú sütő falára tapad. Majd gyorsan töröljük le, és a mikró ragyogó tiszta lesz.

6.       Szabaduljunk meg a hangyától a citromhéj segítségével. Dobjunk belőle ajtórésekbe, vagy bárhová, ahol a hangyák felütik fejüket. Konyhában kiváló segítő!

8.       Vágódeszka szagtalanító: a citrom természetes savtartalma antibakteriális tulajdonságával segíti a takarítást. Dörzsöljük be a felületetet egy fél citrommal, hagyjuk pár percig, majd öblítsük le.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése